wtorek, 24 stycznia 2012
Tarta z porami
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- sól
- miękkie masło
- ciepła woda
- 1 żółtko
Wyrabiamy ciasto - ja zawsze robię to rękami - aż składniki się połączą i wstawiamy ciasto do lodówki na 30-40 min.
Farsz:
- 4-5 porów
- 1 cebula dymka
- szynka, kiełbaska, lub " sprzątanie lodówki"
- masło
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ostra papryka
Pory kroimy i koniecznie smażymy na maśle, tak żeby zmiękły a nie przypaliły się. Lekko je podduszamy i przyprawiamy.
Ciasto wałkujemy i układamy w naczyniu do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.
W tym czasie szykujemy:
- starty żółty ser
- śmietana 1 szklanka (12%)
- 4 jajka
- ząbek czosnku
Wszystko razem mieszamy na gładką masę.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy pory, ewentualnie szynkę itp i zalewamy masą, wierzch możemy posypac także odrobiną parmezanu, lub żółtego sera. całośc wkładamy do piekarnika (nadal 180 st) na 35 min.
Ja zrobiłam wersję z kiełbaską i bez. Obydwie równie dobre.
Oczywiście znaleziony przepis w starych szpargałach nie do końca do mnie przemawiał, toteż musiałam go nieco ulepszyc po swojemu.
Smacznego!
Program oszczędnościowy - w toku :)
Drzwi osadzone, parapety także. Czekamy na niespodziewany napływ gotówki, aby kącik z wieszakami i ławą zrealizowac. Ale aż tylu Nas nie mieszka, żeby stos kurtek gromadził się przy drzwiach.
Z racji zmiany funkcji pokoju na pracownię, nie możemy dotrzec do optymalnego ustawienia i tak biegamy ze stołem, regałami, kwiatem...
Ale co się odwlecze...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale tu u ciebie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńZrobię!!!!
OdpowiedzUsuńSmacznego zatem!!
UsuńPozdrawiam
Hmmm wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńpozwolę sobie kiedyś wypróbować Twój przepis :-)
pozdrawiam ciepło
Zachęcam, bo pyszna:)
Usuńsmacznego :)też kiedyś wypróbuję :) (np. jak się w końcu dorobię foremek do tart, bo takiego ustrojstwa akurat nie posiadam). I niech Ci gotówka wartką rzeką popłynie do portfela, a nie z niego :D. uściski :)
OdpowiedzUsuńDziekuję kochana, a może i naczynie do Ciebie przyleci?;)
UsuńW zyciu nie robiłam tarty chociaż od lat mam na nia ochote a ta wyglada tak apetycznie.
OdpowiedzUsuńPolecam, prostę i bardzo smaczne, a wariacji na jej temat jest milion:D
Usuń