czwartek, 10 maja 2012

Frittata

Mój Mąż mówi na to "uwolnic tatę". Więc i wczoraj tata został uwolniony, a lodówka nieco wyczyszczona.
Danie szybkie, pożywne i  daje mnóstwo możliwości do własnej improwizacji.
Ta zrobiona wczoraj:
- garśc czarnych oliwek
- roszponka zamiennie ze  świeżym szpinakiem
- rukola
- 3 plasterki szynki
- parmezan
- ser pleśniowy  np. typu lazur
- pomidor
- 2 dymki
- 5 jajek
- sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojone dymki, szynkę, pomidora, roszponkę na samym końcu Na małym ogniu lekko podsmażam. Do miski wrzucam jajka, sól, pieprz, paprykę ostrą i roztrzepuję. Kroję oliwki w plasterki i wrzucam do jajek. ścieram sporą garśc parmezanu i również wrzucam do jajek,na koniec dodaje garśc rukoli. Na koniec łączę składniki z patelni z masą jajeczka i wylewam do naczynia. Posypuje serem pleśniowym i parmezanem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na 180 stopni, na 30 min. Po 30 min, zdejmuję przykrycie i wkładam do piekarnika na 7-10 min.
Smacznego!!!



5 komentarzy:

  1. muszę to mojemu Lubemu pokazać - zaślini się jak nic :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nikomu nie pokażę, sama zjem:)))) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. super, z przyjemnoscia wykorzystam ten przepyszny przepis :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. To smacznego kobietki i mężowie kobietek:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...