piątek, 25 maja 2012

About food

Przepisów od Was nadal brak. Zamieszczam zatem moje.
There is no recepies from You. I present You mine.


Pstrąg pieczony w warzywach.
Trout from oven or grill with vegetables.
Składniki:
- pstrąg bez głowy, wypatroszony
- warzywa: seler naciowy, por, pietruszka, natka pietruszki, marchewka lub coś innego, co macie pod ręką
- sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Pstrąga myjemy, wycieramy, następnie nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na 30 min w chłodnym miejscu. W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Umieszczamy warzywa w rybie i skrapiany oliwa z oliwek, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 1 h. Zachęcam do wypróbowania na grillu:D





Zupa kremowa z brokułów z serem typu lazur.
Z racji braku czasu, użyłam gotową kostkę rosołową - a fe!- ale możne ugotowac lekki wywar rosołowy.
Składniki:
- brokuły, mrożone lub świeże
- włoszczyzna - 3 duże marchewki, pietruszka, por, seler, natka pietruszki
- sól, pieprz, curry, ostra papryka
- śmietana 18%
- ser pleśniowy typu lazur

Wrzucamy wszystko i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy wszystko na jednolitą masę. Wlewamy na talerz, na środek układamy 2 łyżki śmietany i posypujemy pokruszonym serem.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Czy ja jakiś post przegapiłam, gdzie piszesz żeby Ci wysyłać przepisy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, na końcu postu : never was on a diet:)
      Buźka!!

      Usuń
  2. hmmm, ja niestety nie bardzo mam się czym dzielić - moja kuchnia niestety nie jest specjalnie zdrowa ani dietetyczna :P. To co najbardziej chyba podpada pod zdrowe - to kurczak w jogurcie. Przepis wygrzebał Luby - był z tyłu opakowania Przyprawy Staropolskiej Kamisa :D
    Bierze się cyc kurzy, kroi w kostkę, wrzuca w miskę zalewa jogurtem naturalnym albo greckim i dodaje 4 łyżeczki ww. przyprawy i zostawia to w lodówce na minimum 2 godziny. Po dwóch godzinach dodaje się łyżkę masła i gotuje - aż się kurak ugotuje i odparuje wedle uznania. Przed końcem gotowania można dodać groszek. Do tego ryz i jest pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję zostanie na pewno wypróbowane:D

      Usuń
    2. btw. dopytałam Lubego - który jest specjalistą od kuraka :D i najpierw dusi się 15 minut pod przykryciem (na niewielkim ogniu), a potem odparowuje wedle uznania :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...